Summa sidvisningar

onsdag, augusti 27, 2014

När- och fjärrodlat.


Valkampanjerna är i rullning. Alla partier går sina utspel, slåss om medias och väljarnas intresse, med det ena överbudet efter det andra.
Det är ganska kul att raljera lite, ironisera och skoja med budskapen som möter en vart man än vänder ögon och öron.
Idag blev det Centerpartiet som hamnade på ritbordet, i och för sig gillar jag deras Närodlat-kampanj starkt, för de menar allvar, att det är enda förutsättningen för att ett svenskt jordbruk skall finnas kvar.
Öppna landskap vill vi ha, naturens mångfald och överlevnad likaså, det är djur som skapar det, kossor, får och möjligen hästar? Älgen, rådjuret gör sitt, men även viss skada. Vildsvinen bökar och luckrar upp, men är säkert "nyttiga".
När nu närproducerat är något vi har intill husknuten och mjölken rinner i strida strömmar ur juvren på de 140 mjölkorna, då njuter vi.
Vi kan handla direkt, men köper i affären mjölk, yoghurt, smör, ost och andra mejerivaror, som våra kära kossor varit om att producera.
Det blir närodlat.

Det är klart att även bonden har rätt att prova lite exotisk mat då och då, i en allt mindre värld, med mat från alla hörn, så blir det lätt att man vill prova på.
Då ringer man och beställer hem, eller åker till restaurangen och äter det nya, det spännande.

Leve mångfalden. När- eller fjärrodlat.


Inga kommentarer: