Summa sidvisningar

tisdag, mars 11, 2014

Slaget vid Tory Island 1798, Frankrikes sista strid på engelskt territorium.





I maj 1798, ledde Wolfe Tone de Förenade Irländarna i upproret mot engelsmännens herravälde.
Irländarna sökte hjälp från Frankrike, en mindre trupp under ledning av general Humbert landade på ön men besegrades under de första dagarna i september 1798.
Ovetandes om motgångarna så beslöt Frankrike att skicka förstärkningar den 16 september.
Den brittiska flottan som missade den första landstigningen, var redo för fler försök från fransmännen.
Och mycket riktigt de skulle komma.
När en fransk flotta bestående av tio fartyg lämnade Brest tog det inte lång tid innan britterna upptäckte dem och jakten var igång.
Jakten blev lång, så långt man kunde komma upp längs den västra kusten av Irland, till vattnen vid Donegal, väster om det som är Ulster. Men här pratar vi i dagens termer om republiken Irland, som halvt om halvt omsluter Nordirland här uppe.
I vattnen vid Tory Island, eller Toraigh på irländska, omringades den numerärt underlägsna franska eskadern, som försökte fly för fulla segel, fyra skepp sänktes och besättningarna "skingrades".
Under en följande tvåveckors perioden återerövrade britterna meter för meter av sina farvattnen ända ner till Brest och ytterligare tre franska stridsfartyg sänktes med man och allt.
De brittiska förlusterna var små och nederlaget betydde att Frankrike hade riktat sitt definitivt sista sjöangrepp på de Brittiska öarna fram till dags dato.
Den irländske "upprorsmakaren" Wolfe Tone, som begärt fransk hjälp, upptäcktes nära Brest på ett av de flyende franska skeppen, greps och ställdes inför rätta, anklagad för förräderi, dömdes till döden, men begick självmord i fängelset i Dublin bara timmar innan han skulle hängas.

Inga kommentarer: