Summa sidvisningar

lördag, mars 01, 2014

Den östtyska Wartburg, minns ni den?


Det här är en gammal hederlig Wartburg. I bilfabriken IFA i Eisenach utvecklades denna modell baserad på en tidigare F9. Wartburg 311 blev namnet, en 38 hästars tvåtaktare på 900 kubik som smattrade fram på de östtyska vägarna, med de lyckligt utvalda vid ratten. Av 311:an byggdes denna sedan, men även en pickup, en kombi och en cabriolet.


En sportigare modell av 311 byggdes under åren 1957 och 59 och fick beteckningen 313, med imponerande 50 hästars motor. Men det blev bara 469 bilar byggda under denna tvåårsperiod. Idag är detta en av de största rariteterna på den forna östtyska bilmarknaden.


Sen komma denna storsäljare, 1965 syntes de första Wartburg 353. Nytt chassi, som inte jag tycker är till någon fördel, inte förrän 1969 fick den en 50 hästars motor. Den här modellen höll sig fram till 1975 då dess efterträdare äntrade scenen. Wartburg höll sig i liv fram till att DDR kollapsade 1989.

Kom ihåg att östtyskarna själva hade stora planer för sin bilindustri efter krigsslutet, men ockupationsmakten Sovjetunionen hade demonterat de fabriker som eventuellt fanns kvar efter krigets framfart och förödelse. Lägg därtill den sovjetiska motviljan till att hjälpa sin "bundsförvant" DDR på industriella ben igen. Man ville att Tyskland skulle förbli ett agrart land, vilket det i praktiken var 1945. Någon tysk "revanschism" inom verkstadsindustrin ville man inte se, men kunde ändå inte förhindra att östtyska ingenjörer och delar av statsapparaten skaffade sig manöverutrymme att sakta bygga upp en bilindustri igen, med början i Eisenach, med Eisenacher Motoren Werk, en skapelse som efter många års tvister kom till efter det att BMW lämnat staden för gott och startat om i München.
De östtyska tankarna var alltså från början, att på fullt allvar, ta upp kampen med det de visste, skulle bli en blomstrande industri på andra sidan muren, men Sovjet höll igen och resultaten blev inte de förväntade, IFA, Wartburg, EMW, Trabant plus några lastfordon blev ett ganska magert facit.

1 kommentar:

Angelika sa...

Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)