Summa sidvisningar

söndag, mars 16, 2014

al Jazeeras vara eller inte vara?



al Jazeera är en, i mina ögon, alldeles utmärkt nyhetskanal om man vill få nyheter från arabvärlden, liksom den övriga världen, med nyhetscentra i många länder.
Nu är inte al Jazeera så väl sedda i grannländerna och definitivt inte i Israel.
Spänningarna mellan Saudiarabien, Bahrain och Förenade arabemiraten å ena sidan och Qatar å den andra, Qatar, där al Jazeera har sin bas, är nu så spända att länderna har kallat hem sina ambassadörer från Doha.
Saudiarabien har också krävt att tv-stationen stängs ner helt, som även har andra nyhetskanaler och de ingår i även de i det saudiska kravet.
Den här arabiska nyhetskanalen har alltså mött mer och mer motstånd i den arabiska världen runt omkring. Under Egyptens omvälvning orsakade landet internationell uppmärksamhet genom att kasta ut vissa medarbetare och hindra andra från att rapportera.
Naturligtvis därför att den vinklar nyheter på det sätt som inte passar regimerna i de kritiska arab-staterna. Här finns inga demokratier.
Och hör här: Stationen anklagas av Bahrain för att föra sionistisk propaganda?
I Israel är al Jazeera å andra sidan anklagade för att allt för ensidigt ser och rapporterar om relationerna mellan Israel och den Palestinska myndigheten.
Med andra ord, att kanalen bara visar palestinierna som offer för övergrepp begångna av Israel och aldrig motsatsen.
2008 föreslog Israel att man skulle bojkotta stationen och nyligen ifrågasattes al Jazeera för att de inte berättar om den evigt pågående raketbeskjutningen av södra Israel, främst då Ashkelon.
Och palestinska Fatah, som dominerar på Västbanken anklagar al Jazzera för att ta ställning för stridbara Hamas på Gazaremsan, alltså de som beskjuter Israel.
Det är inte lätt som tv-station, i en region där politiska eller religiösa konflikter är de enda säkra ingredienser man kan spegla och rapportera om.
Jag tänker fortsätta titta på stationen då och då, men vara medveten om att de inte alltid har tillgång till nödvändig information, eller inte vill visa det som "inte riktigt passar deras syften"
Vinklade åsikter ska man inte ha om man är en oberoende nyhetskanal, men det är lätt att få dessa åsikter mer eller mindre omedvetet, när man hela tiden möts med kalla handen. Eller blir anklagade att stå på ena sidan för att nästa gång stå på den andra.
al Jazeera behåll ni er bas i Doha och ge oss arabiska nyheter så objektiva som möjligt.

Inga kommentarer: