Summa sidvisningar

onsdag, februari 12, 2014

Vårsalongens bredd lyser upp i gråvädret.

Vårsalongen, denna årliga konstbegivenhet rullar nu som bäst i Liljevalchs vackra salar på kungliga Djurgården. 
Här speglas på det mest mångfacetterade sätt man kan tänka sig, det svenska konstlivet av idag, det konstliv som inte främst rör sig på biennaler, internationella muséer eller ens på vårt eget Moderna eller konsthallar som Arkipelag och andra liknande nybyggen.
Här visas det lite mer allmänna av svenskt konstliv av idag, det som tillkommer i ateljéer av pur lust och kreativ inspiration, snarare än beställningar lagda för fem år sedan. Bredden visas här upp, både vad gäller åldrar, geografisk spridning, utbildning eller autodidakt och främst tekniker.
Det som glädjer är att här finns allt från måleri till textil. Däremot konstaterade jag att det i år är enbart föreställande och berättande konst som beretts plats. Ett minus enligt min åsikt, det måste finnas utrymme för människors egen förmåga att tolka en konstnärs verk, få spela med sin egen fantasi och skapartankar, men icke, trender dikterar även på denna folkliga konst-nivå. Tydligen. Men låt gå, det kommer snart en backlash då föreställande och abstrakta uttryck åter kan få mäta sig med varandra.

 Angelica Kristenson Aurelius, två oljor på duk. "Interiör" och "R....cest moi" för 32- resp 28.000:-

John Söderbergs jättelika "Spindel" i björkträ. Pris 150.000:-

Helena Rantamäki Bröms verk i virking och rya för 35.000:- heter
"There´s got to be some order around here"

Anna-Karin Berglund. "Conversation Piece". Pris 7.500:-. Tekniken kallar hon Assemblage.

Den här utställningen är väl värd att se, den behövs i tider av allvar, politisk pajkastning, Olympiska spel och gråväder. Du har fram till den 23 mars på dig, missa det inte. En god lunch på Blå Porten förgyller upplevelsen ytterligare.

Foto: Olle Qvennerstedt

Inga kommentarer: