Summa sidvisningar

måndag, januari 20, 2014

Snippor och snoppar


Hur skall man kunna undgå att blanda sig i debatten om den 12 kvadratmeter stora målningen på den nya högstadieskolan vid Tessin i Nyköping?
Kommunen ångrar nu att konstnären Carolina Falkholt fick fria händer och dessutom ett arvode på 40000 kronor. 
Varför ångrar man? Jo motivet föreställer en liggande kvinna med sitt sköte som en glad mun mitt i bilden. 
Min fråga till Nyköpings kommun är följande: varför bad ni inte att få en skiss, ett förslag på vad Falkholt tänkte sig för motiv till väggen?
Hur kunde ni vara så godtrogna? 
I alla andra fall då det handlar om konstnärliga utsmyckningar så är det regel att skisser och t o m  modeller lämnas in för granskning och godkännande.
Oftast vill de beslutande inte ge sig på den konstnärliga integriteten, om förslaget inte är kränkande.
Det tycker inte jag man säga om detta förslag.
Men sent skall syndaren vakna, go´morron Nyköpings kommun, nypurrade ringer moraliska klockor fortfarande i era öron. 


Titta då på detta exempel, där både en snopp och en snippa visas. Willy Gordons skulptur "Möte" på Östermalmstorg, vid saluhallen.
Denne bronsstaty uppfördes 1974 och vållade, trots dåtidens mer liberala syn på nakenhet, heta diskussioner på det pryda och uppnästa Östermalm. Kanske inte för snoppen, som folk vant sig vid att möta efter besök på museer, skulpturparker och liknande ställen.
Utan snarare för den underordnade roll som kvinnan spelar här, liggande på rygg med särade ben, när mannen kommer hemkånkande med ett stort fläskstycke på ryggen.
I det här fallet tycker jag att skulpturens värde och framför konstnärens motivering kan diskuteras.
Inte för att jag vill riva den, men en diskussion blev det och gruppen kan fortfarande debatteras.


År 2006 fick mannen sin snopp avsågad, här svetsas en ny fast, denna gång med en stålstomme, eftersom brons är tämligen lätt att såga i.
Ännu en snopp ligger på lager om så skulle behövas.
Men snoppen på mannen, har till skillnad från kvinnan skrevandes framför honom, lockat till många glada spratt.
Under mina sju arbetsår på Skeppargatan och efter otaliga passager av Gordons skulpturgrupp var det inte sällan som den målats i olika kulörer, fått rosetter knutna runt sig eller väldigt vanligt, kondomer krängda över sig.

För att avsluta detta inlägg, tycker jag verkligen om ordet snippa, det är en perfekt partner till snoppen som funnits som ett vedertaget begrepp i många årtionden. Äntligen fick tjejerna ett klädsamt och passande ord som passar väl till sina ädla ägodelar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Falkholts målning är ju fantastiskt vacker och går att läsa mängder av motiv ur. Om några år kommer många att skratta åt kommunens trångsynta eller snarare totalblinda konstblick. Man ser helt enkelt inte skogen för alla träd som står i vägen:)
Konst är konst och kommunal trångsynthet är kommunal trångsynthet.I det senare fallet verkar vi få leva med det så långt in som på 2000-talet. Att de aldrig lär sig.