Summa sidvisningar

söndag, januari 19, 2014

Oryxen, en antilop som tål både hetta och torka.




Är det någon antilopart som har anpassat sig till de torra eller halvtorra regionerna i Afrika så är det den stolta oryxen.
En idisslare som uppträder med ett lugn och ett högburet huvud, som ser stolt ut. 
Och det har den all anledning att göra, med sina mäktiga horn kan den försvara sig mot vilka hungriga rovdjur som helst, det finns talrika rapporter där lejon fått vika för de spetsiga hornen och tvingats söka mat på annat håll.
I Namibia är det gemsbock-arten som oryxen tillhör.  Oryx gazella på latin. 
Och som sagts den finns i de torra och halvtorra regionerna av Afrika och på den arabiska halvön.
Hanarnas mankhöjd når ca 180 centimeter, imponerande. Honorna blir cirka 160 centimeter och deras vikt är runt 160 kilo mot hanarnas cirka 200 kilo.
Bägge bär raka horn och en typisk svarta ansiktsmönstringen som gör att oryxen inte går att förväxla med någon annan art i antilopsläktet.
En annan sak som imponerar och som samtidigt förklarar att man kan möta dem mitt ute i Namiböknen är att de har en sällsynt förmåga att uthärda långa tider utan vatten.
Precis som kamelerna kan den höja sin normala kroppstemperatur på cirka 38 grader, utan att det orsakar någon skada på djuret. I extrem hetta på 45 grader C kan den öka på sin kroppstemp till något över 45 grader C, hur det går till grubblar de kunniga på, men uppgifterna kommer från en biolog som studerat arten.
Jag såg många oryxer under resan runt i Namibia, alltid rörde de sig med en värdighet och ingav respekt och beundran.

Inga kommentarer: