Summa sidvisningar

tisdag, november 06, 2012

Vulkanen Cotopaxi, Ecuador




Med en näst intill symmetrisk perfekt formad kon ståtar Cotopaxi stolt som ett av Andernas högsta berg, dess näst högsta vulkan och detta inom synhåll från Quito, huvudstaden i Ecuador på ekvatorn.
5 897 meter är något att bita i.
Kebnekaiske, Matterhorn, Mont Blanc, Galdøpiggen, Uppsala högar och Ströbo hög i Köping kan läggas i samma kategori av små fjuttiga förhöjningar på jordskorpan - när Cotopaxis resliga figur kommer på tal.
Från cirka 5 000 meter och upp finns det glaciärer, glaciärer är ovanliga vid Ekvatorn, men här finns de.
Cotopaxi ligger som sagt i den imponerande bergskedjan Anderna, med en rad av vulkaner längs Stillahavsplattan, även kallad Pacific Ring of Fire.

Utbrott? Ja ett antal, sedan 1738 lite drygt 370 år, har den mullrat och haft utbrott mer än 50-talet gånger, lavan har skapat formliga dalar och åsar längs vulkanens sidor.
Ett stort utbrott skedde 1903-04, följt av en rad mindre fram till 1942 då den åter hade ett stort utbrott, seismisk/termal aktivitet, utan lavautbrott, har noterats 1975 och 2002.

Vad som riskeras vid ett större utbrott idag är att isen smälter, eller sprängs om en vulkansida exploderar, följderna skulle bli katastrofala för de som bor och brukar jorden runt vulkanen och de som bor i dalgången ner mot huvudstaden Quito med runt en miljon innevånare.

Den förste europé som nådde toppen var den tyske geologen Wilhelm Reiss och hans colombianske kollega Angel Escobar och detta skedde i November 1872, alltså 140 år sedan denna månad.

Idag är det stora "sällskapsresor" som klättrar, hundratals människor varje vecka som åtminstone försöker, vissa får vända pga av den tunna luften, men många lyckas.

Den undre bilden här ovan visar mycket illustrativt hur kratern ser ut från ett flygplan, nästan som en virvel?

Kommer du till Ecuador, glöm inte att titta uppåt. Cotopaxi tronar däruppe.

1 kommentar:

Anonym sa...

Upplevs ännu bättre på plats =)!

Tips om Ni gillar Ecuador...
indianmarknad.se