Summa sidvisningar

söndag, juli 01, 2012

Sveriges Hoffa i Francos Spanien.


Fotografen Christer Kindahl tog denna berömda bild av Transportarbetarförbundets pamp Hasse Ericsson, som stolt tronar på bassängkanten på en av Svenska Arbetsgivarföreningens anläggningar på Kanarieörarna.
Bara det! En LO-pamp i SAF:s knä.
Och Hasse Ericsson i det av LO turitsbojkottade Franco-Spanien vållade svarta rubriker på kvällstidningarnas löpsedlar.
Hasse Ericsson var under denna tid då fackföreningsrörelsen i Sverige stod som högst i makt och inflytande en slags symbol, han kom som en tuff förhandlare utan kompromissvilja att bli mer och mer jämförd med sin förre kollega i USA, Jimmie Hoffa, som nu troligen tjänar som "gjutjärn" i något bygge någonstans i USA.
Till den här Kanariehistorien hör också berättelsen om att charterbolaget Scanair stod för resekostnaderna, de ville ha goda förbindelser med Transport och fortsätta köra turister till Spanien.
Hasse Ericsson hävdade vid hemkomsten att hans syfte med besöket varit att förhandla med spanskt fackfolk och kunde därför inte avslöja vilka de var. Nys ansågs det.
Hans Ericsson uteslöts ur LO:s styrelse, men blev kvar i Transportstyret, efter skriverier om ett tvivelaktigt lån för sin våning på Östermalm (!!) liksom allt för svulstiga representationsnotor avgick han natten den 29 januari 1980 efter ett enhälligt beslut inom Transports förbundsstyrelse.
Hoffa Ericsson gav sig inte så lätt, han överklagade förbundstyrelsens anklagelser om att ha fifflat med traktamenten, representationsutgifter och andra redovisningar, men tingsrätten fann Transports anklagelser vara riktiga och vår egen Hoffa försvann, dock inte in i en cementblandare.
Han dog en naturlig död i april 1987.

1 kommentar:

Pelle Birkelund sa...

Hahaha Jag är uppvuxen på Rocas Rojas det SAF ägda komplexet i San Agustin på Gran Canaria pappa var direktör.....
Jag minns detta väl.
Pappa hade fått sätta in denna tjocka gubbe i fin bungalow o Scanairs VD undra om han på ngt sätt kunde läcka detta....
Pappa ringer en fd Dramaten skådis Ingemar Pallin som körde svensk radio som på scen skole svenska berötta att Hans Erikson befanns sig på fina Rocas Rojas och verkade njuta av det vackra vädret.
Det blev hus i helvete....
Och spanska polisen villa haffa tjocke cigarrgubben. Han var fiende till den spanska staten.
Svensk turism var redan nere 30% om inte mer pga Palme o LO.
Så när polisen ringer säger pappa nej vänta då kommer svenskarna tycka att spanien är en diktatur så vänta....
Dom lyssna.
Nyheterna i spansk media att han befunnit sig på på ön kom när han satt tryggt på flyget hem för att träffa en något sur svensk journalistkår.....