Summa sidvisningar

torsdag, juni 30, 2011

Svenskt Näringsliv är ute och seglar.

Svenskt Näringsliv lägger näsan i blöt på ett sätt som inte gagnar dem eller som de kanske borde hålla sig goda att inte göra.
De tycker att konstutbildningen på högskolorna i princip utbildar för många konstnärer och dessutom till lågproduktiva arbeten som inte gynnar produktion och ekonomisk tillväxt, det må vara vad det vill med det.
Men allt är inte tillväxt i vedertagna ekonomiska termer, det måste finnas grogrund för att människan skall orka vara "produktiv, konsument och byggsten" i vårt samhälle.
Kulturen, i alla dess former, är vår räddning, vårt näringstillskott, vår vitamininjektion för att kunna delta i den ständiga utveckling som vi alla rullat igång.
Så Svenskt Näringsliv, var i stället tacksamma, att vi som jobbar inom den kulturella delen av samhället, försörjer er med annat än som kan mätas i börskurvor eller plånböcker.
Utan våra tillskott skulle samhället vi gemensamt byggt och bygger vissna och tyna bort.

Nedan ett Pressmeddelande från KRO, Konstnärerna Riksorganisation:


PRESSMEDDELANDE


Svenskt Näringsliv borde ägna sig åt företagsfrågorna!

I en ny rapport från Svenskt Näringsliv föreslås studenter inom de humanistiska och konstnärliga utbildningarna få sänkt studiemedel eftersom Svenskt Näringsliv ser dessa utbildningar som ”lågproduktiva”.
KRO/KIF tar starkt avstånd från detta synsätt på utbildning som skulle få stora konsekvenser när det gäller vilka som kan söka humanistiska eller konstnärliga utbildningar. Deras förslag skulle göra det till en klassfråga om man kan studera exempelvis konstvetenskap eller utbilda sig till konstnär.
Dessutom ger sig Svenskt Näringsliv ut på djupt vatten när de talar om konstnärer som lågproduktiva. Tvärtom visar den mesta statistik att bild- och formkonstnärer arbetar mer än genomsnittssvensken, hela 47 timmar per vecka enligt Konstnärsnämndens senaste inkomstundersökning. Och arbetslösheten är tvärtemot vad Svenskt Näringsliv tror faktiskt lägre bland utbildade inom de kreativa och kulturella näringarna jämfört med samhället i stort.
KRO/KIF tycker att Svenskt Näringsliv istället för att lägga förslag som skulle göra det svårare att bli konstnär borde engagera sig för att göra det lättare att vara konstnär. Särskilt då omkring 70 procent av form- och bildkonstnärerna är egenföretagare.
- Svenskt Näringsliv borde engagera sig i frågor som skulle göra det enklare att vara företagare som konstnär istället för att försöka förhindra människor från att bli det. Istället för sänkta studiemedel skulle vi se att en avdragsrätt för konst infördes, att ett system liknande ROT skulle införas för konstnärer och att konstnärerna skulle få bättre betalt när de visar sin konst. Varför driver inte Svenskt Näringsliv dessa företagsfrågor? Kommenterar KIF:s ordförande Johan Wingestad
- Svenskt Näringslivs förslag skulle göra att den sociala snedrekryteringen till de konstnärliga utbildningarna skulle bli än skevare. Tycker Svenskt Näringsliv att det ska vara en klassfråga om man som ung student ska utbilda sig till konstnär? Kommenterar KIF:s ordförande Johan Wingestad

onsdag, juni 29, 2011

Airbus A320 Neo till SAS

Äntligen faller solens strålar på det härjade SAS, efter år av förluster, nedskärningar och tal om uppköp av en den ena än den andra, så kom ändå ett besked som glädjer - åtminstone för stunden - SAS har beställt 30 Airbus 320 Neo, med optionsrätt på ytterligare 11 maskiner.
SAS försöker skräddarsy sin flotta, med Airbus som huvudleverantör, gamla MD 80 och 81 fasas ut och på sikt försvinner även Boeing 737.
A320 Neo är en helt ny skapelse som rönte enorm försäljningssuccé på flygmässan i Paris för en vecka sedan. Tänk själva - 701 flygplan av enbart den här typen beställdes på ett par dagar. Det finns pengar , det finns hopp och det finns en klar okunskap om framtida bränsletillgångar.
Koldioxidutsläpptet per pax minskar med 20% och så även bränsleförbrukningen.
Motorerna är av typen CFM LEAP-X1A, CFM är världens största tillverkare av flygplansmotorer.
Så SAS låt solen stråla på er, repa mod och kraft och möt Ryanair med service, punktlighet och ett betraktande av oss passagerare som människor inte boskap.
Tack!

tisdag, juni 28, 2011

Det blev Christine Lagarde.

Maktskiftet i IMF (Internationella valutafonden) är nu klubbat. Det blev som de flesta hoppats Frankrikes rutinerade och respekterade finansminister Christine Lagarde som efterträder mannen som inte kunde behålla byxorna på när han såg en hotellstäderska - Dominique Strauss-Kahn.
Lagarde, första kvinnan på posten, valdes för en femårsperiod och fick kanske utöver de europeiska stödet, i mina ögon, även lite oväntat uppbackning av Ryssland, Kina och Brasilien.
Redan den 5 juli kliver hon in i sin nya roll.
Det här känns bra, en kvinna efterträder en gubbsjuk fransk socialistisk presidentkandidat.

måndag, juni 27, 2011

Ryanair? Never again.

I rather write this in English so it will reach out a little further than the Swedish borderlines.
Mia and I have last week visited Majorca (Mallorca) for a weeks break.
We booked our flight in early March, the price was not what the "low fares airline" advertises and brags about.
It was expensive, close to 300 Euros - each!
And mind you all, that was the only direct flight option we had at that time.
Anyway, the outbound flight was okey, what you expect, 7 euros for a hot baugette filled with grease named cheese, but still, thats´s what you expect and what you get.
But what you certainly do not expect is what happened on our return flight yesterday evening.
Ten minutes late on a busy airport is fair enough.
Takeoff at 19.35. A little over three hours in the air.
And you´re getting hungry.
The attendants handed out a list of foodstuff you could purchase onboard so when we wanted to order a hot slice of pizza for 7 euros and a hot sandwich for 5 they gave us the answer that made us decide never ever to fly Ryanair again: "Sorry but it´s all sold out, what we can offer you is candy, some nuts and possibly muffins if there are any left."
And this was for everyone onboard, Ryanair had simply not catered any food at Mallorca Airport!!
Why? Don´t they care about their passengers?
And if this wasn´t enough, when we landed they didn´t let us leave the plane for 25 minutes!
At 22.55 on Skavsta airport of all places!
No aircondition on, it got pretty humid in there.
The reason for not letting us leave the plane was, that passengers were boarding another airplane and there was a risk of "mixing the passengers".
At 23.30 they let os off.
By that time, many of the people onboard declared the same attitude as we did - never again.

Michael O´Leary, when will you ever learn?
When will you regard your costumers as people not cattle?
When will you stop selling smokeless cigarettes, Lottotickets and instead serve food to your passengers that are hungry?
To me Ryanair stinks!


lördag, juni 18, 2011

Anselm Kiefer i Sydney

De flesta vet var en oljemålning är, likaså en akvarell och en teckning.
Blandar man dessa tekniker så blir det blandteknik helt enkelt - en uttrycksform som jag gärna jobbar i, medan Mia målar i tempera och trycker grafik, dock var för sig.
Men nu till Anselm Kiefer och hans verk på Art Gallery of New South Wales i Sydney.
Verket heter, håll i er nu "Von den Verlorenen gerührt, die der Glaube nicht trug, erwachen die Trommeln im Fuss."
Min bristfälliga tyska fastnar i den sista delen "....., trummor vaknar i foten"?? Måste ju vara fel, men ett tyskt uttryckssätt som jag inte hört gäller det uppenbarligen
Här handlar det om blandteknik i all sin prydno skulle man kunna säga, olja, akryl och sand på duk och en BETONGTRAPPA!!!
Skapelseår: 2004.
Höjden är 420 cm, bredden 560 cm uppdelat i tre sammanfogade sektioner.
Vikten okänd.
Anselm har inte signerat, den köptes in med uppbackad ekonomi från Geoff och Vicki Ainsworth samt Catriona och Simon Mordant, året var 2006.
Art Gallery of NSW är en upplevelse med sina storslagna verk, sin mångfald, samt inte minst av inhemska konstnärer.
Anselm Kiefer har, som jag nämnt tidigare varit den tysk som försökt göra upp med sitt lands tragiska förflutna.
Ruiner, gråskalor, flygplan, ja det som symboliserar konflikter och krig är ett ständigt återkommande tema hos Anselm Kiefer, ingen lustigkurre precis, men stor och uppskattad av mig, kanske Tysklands största efterkrigsnamn inom konsten.


fredag, juni 17, 2011

Inte helt sant

Jag har nu i åtta månader inte gjort något annat än att jobbat med statistik i min skepnad som illustratör, dvs att enklast möjligt försöka åskådliggöra ganska invecklade och ibland komplicerade texter.
Siffror blir statistiska kurvor och tabeller blir kanske staplar med lite siffror och texter som ger lite "kött på benen."
Så nu vet ni, det är lätt att slänga klyschor, men här blir jag faktiskt allvarlig. Mycket är kanske meningslöst, men långt, långt ifrån allt.
Inte det jag jobbar med i alla fall.
:-)


torsdag, juni 16, 2011

Conseil Convay 1927.

Här sitter världens grädda av fysiker, samlade i Bryssel för den femte Internationella Solvey konferensen där bla kvantteorin diskuterades och elektronen och fotonen var huvudämnena.

Dessa möten fysiker emellan startade 1911, för hundra år sedan, då det Internationella Solvey Institutet för Fysik och Kemi i Bryssel bildades. Då var Albert Einstein den näst yngste deltagaren.

1927 var redan sjutton av de tjugonio deltagarna nobelpristagare eller skulle bli.
Diskussionerna lär har varit intensiva, delvis bittra och teorier ställdes mot varandra.
Albert Einstein skall ha fällt utrycket "Gud spelar inte tärning" , Niels Bohrs omedelbar svar blev "Einstein, sluta befall Gud vad han skall göra".

På bilden ovan finns utöver Einstein och Bohr, även kända fysiker som Ehrenfest, Schrödinger, Piccard, Lorentz, Planck, Bragg, Langevin, Wilson, Richardson, Langmuir och många fler.
Inte en enda kvinna finns i församlingen av hjärnor med kunskap.



onsdag, juni 15, 2011

Liberty Belle blev 67 år gammal.


Bombplanet Liberty Belle, en B-17, fick nödlanda på ett majsfält i Oswego inte långt från Chicago, när hon var på väg till en uppvisningsflygning i Indianpolis.
Och inte nog med en nödlandning, hon fattade eld också, av besättningen klarade sig alla utom en som fick uppsöka sjukhus, enligt vittnen var det "mirakulöst".
Hon byggdes 1944 och flög i uppvisningsflygningar, korsat Atlanten flera gånger och var en trogen kämpe i luften.
Funderingar finns på att försöka återskapa det som förstördes och få henne flygduglig igen, men för den som sett bilderna från branden verkar det ganska osannolikt.

Och just nu, är det inte underligt, i detta ögonblick, mullrar det över huset, DC-3:an Daisy på väg mot hemmabasen Bromma, under molnhöjd mot det gråa molnet glimrade hon i solskenet. En gammal kämpe med tre år till på nacken, still flying.


tisdag, juni 14, 2011

Man söker sina vänner.

Eller vill man ha ett vettigt svar får man fråga sig själv eller någon man litar på, någon som har både vett och klokhet att kontra med.
Som synes är det intellektuella tankeutbytet intensivt och jag kan bekräfta, det var mycket lärorikt.
Inte en svinaktigt kommentar fälldes.

Foto: Mia J ©

måndag, juni 13, 2011

Snårigt som hos Saab.

Saab snärjer in sig allt djupare i de holländska, ryska och kinesiska trådarna, nu idag har en ny grupp Youngmen förklarat sig villigt att satsa stora belopp i Trollhätte-stoltheten.
Snårigt, minst sagt, stackars personal, stackars underleverantörer, stackars kunder, stackars återförsäljare.
Men kanske, kanske denna gång kan den snärjiga knuten lösas upp?
Låt oss hoppas.


fredag, juni 10, 2011

Siesta

När det är varmt ska man unna sig en siesta, ta igen sig och ge kroppen lite extra vila och en chans att återhämta sig.
Vi är inte riktigt vana vid värme och kanske behöver det mer än thailändaren här på bilden, liggandes på sin sin stensoffa, som du ser, även vana "värmeinnevånare" tar sig en lur.
Med den sovande katten som magvärmare.
Ganska gulligt va?

Foto: Olle Q ©

torsdag, juni 09, 2011

Bruins ikapp!

Elsie Amendolas fantastiska bild av en svettig målvakt, Tim Thomas i Boston Bruins, säger väl det mesta.
Han höll tätt, 4-0 i andra hemmamatchen mot Vancouver, vilket betyder 2-2 i matcher.
Ett Vancouver som ledde med 2-0 är nu pressat att ta nästa match natten mot lördag för att inte förlora greppet om bucklan som hägrar där bakom spelarbåset.

Hockey mitt i sommaren är inte dumt, speciellt när klassiska lag gör upp om´et.
Varför slutar våra lag i februari-mars?


onsdag, juni 08, 2011

Tänk vad en gurka kan åstadkomma.

Nu börjar det hetta till på hög politisk nivå, tyska politiker får träda fram och försvara den kanske lite förhastade teorin att Ehec-smittan hade sitt ursprung i spanska gurkor.
Spanien morrar och kompensationskraven är tilltagna utan prutmån.
EU-parlamentet lägger sina pannor i djupa vek och pratar om kompromisser allt medans byråkratikvarnarna mal.

Sedan råkade tyska böngroddsodlare få sina groddar varma, när de ställdes i skamvrån.

Värst har väl alla de som drabbats av smittan råkat ut, för att inte tala om de som dött.

Men tänk va en gurka, krokig, böjd eller rak och som till allra största delen består av vatten kan orsaka, både död, pina och konflikter.

måndag, juni 06, 2011

Inget man längtar efter precis...

... nääh, en mörk novemberdag i Rågsved är inte ett optimalt alternativ denna dag då solen skiner, sjön glittrar och de tjocka gröna träden rör sig rytmiskt i den lätta vinden.
Sädesärlan vippar energiskt med sin stjärt och kossorna dåsar trötta och stinna i solen.
Det är sommar och Sveriges Nationaldag.
Grattis Sverige.

PS! Gissa om det blir mediabevakning på Kungen denna dag, han som kanske gick på strippklubb för tjugo år sedan - vad gjorde du själv för "övertramp" i yngre år???


söndag, juni 05, 2011

Memorial Day i Washington DC.

Rolling Thunder i Washington DC till minne av alla amerikanska krigsveteraner samlade tiotusentals motorcyklister, många, många på klassiska HD´s.
Man skulle lika gärna ha kunnat kalla det the Harley Davidson Parade, men nu gör man inte det.
Maffig bild hämtad från ArabianBusiness.com
Påminner lite grann om den stora HD-festen Sturgis Motorcycle Rally i South Dakota, i år mellan den 8 och 14 augusti. Dit valfärdar åkare från hela världen.


lördag, juni 04, 2011

Rätt rätt.

Visst sitter nyfångad och nystekt strömming helt rätt.
Denna ljuva lördag avnjöt vi torsdagens fångst, med färskpotatis, hemkokt lingonsylt, en kall Mariestad och rårivna morötter. I bildkanten kan man skymta en Leksands Fäbodknäcke.
Helt rätt rätt.

Foto: Olle Q med iPhone ©

torsdag, juni 02, 2011

Vår statschef...

...är minst sagt i blåsväder.
Vill inte delta i drevet, vill inte mobba, eller det som de mest hängivna rojalisterna kallar "en kommunistisk komplott mot vår konstitution".
Men en gnutta humor och lite ironi måste även på denna sida få utrymme, hoppas ni tål detta.

onsdag, juni 01, 2011

Snabbt på benen.



Att födas som kalv klockan halv två en eftermiddag och sedan stappligt vara på benen strax före tre. Samma dags eftermiddag - är beundransvärt.
Våra barn kräver ett år för att resa sig och gå, att det är så, har säkert sina kloka förklaringar.
Konstigt att tamkons gener inte ändrats genom åren, från att vara ett djur som snabbt måste fly till ett djur i stillhet och synbar ro, utan faror runt knuten.
Kossa 962 till höger på övre bilden är mamma ko, den till vänster är nyfiken, ett tag så närgången att jag befarade kalvens död då hon trampade runt bland både kalv och ko, allt medans mamma ko slickade sin kalv ren.
Idyllen med ko och kalv förbyts bara inom några timmar till något annat, kalven placeras i en kalvhage och får alla mjölkade kors mjölk att dricka, medan den övergivna mamman står utanför la´gårn och råmar eller sniffar runt platsen där hon bara timmarna innan födde sin kalv.

Foto: Olle Q ©