Summa sidvisningar

söndag, augusti 22, 2010

Dött lopp i Australien

Lars Erik i Sydney rapporterade detta i morse, citerar honom ordagrant:

"Hej däruppe,
Som du säkert sett i media var resultatet av det australiensiska valet att ingetdera av de två blocken får egen majoritet. Om Labor som sittande regering eller Liberals/Country-oppositionen ska erbjudas bilda regering är en fråga som vår generalguvernör kanske inte beslutar förrän sluträkningen är klar. Och det kan ta en vecka eller mer.
Vilken regering vi än får, så kommer det att handla om en handlingsförlamad sådan, som troligen kommer att planera nyval inom kort.
Att Labor skulle drabbas av väljarnas hämnd efter skandaler och inkompetens i delstatsregeringarna i New Soth Wales och Queensland var väntat, men att så många skulle rösta Grönt var en överraskning.
Eftertankarna inkluderar det ovisa i att byta partiledare två månader före ett val, och när Rudd åkte till klimatmötet i Köpenhamn som vit riddare och återvände med svansen mellan benen, bäddade det för den gröna framgången.
Det kanske roar någon att vi har en manlig heterosexuell partiledare, Tony Abbott, en ogift kvinna med sambo, Julie Gillard, och en öppet homosexuell man, Bob Brown. Men ändå tror jag inte att Australian Sex Party, som kandiderade till senaten, fick många röster.
En av de oberoende som blev valda till representanthuset, Bob Katter, har afghanska förfäder, som med sina kameler var med om att öppna upp Australiens inland. Därmed inte sagt att han passar till att underhandla med talibaner...han är nog lite för hetlevrad för den uppgiften. Go göbbe, i alla fall."

Jag såg under flera timmar, då och då, direktvalvakan här på datorn, det var ABC 24 News (motsv SvT) som sände. Intressant och man slapp förlita sig på vår saktfärdiga Text-tv.

Nu är det bara att vänta, som Lars Erik säger, kanske nyval står för dörren om förhandlingarna med de oberoende inte leder någon vart.
En annan sak, varför har man 150 parlamentsledamöter i Canberra och inte 151 eller 149, kanske man inte kunnat undvika dödläget från igår, men aningen större chanser hade det varit.
Hade de Gröna i ett proportionellt val fått utdelning efter antal röster skulle de ha placerat 7 till 8 ledamöter i Canberra.

Inga kommentarer: