Summa sidvisningar

onsdag, maj 13, 2009

Provmålningar som aldrig blev verklighet.

Året är 1990, SJ diskuterade ny färgsättning på sina tåg, det rödbruna som syns på vagnarna efter de bäggen loken här, hade haft sina glansdagar.
Överst ser vi RC5 1377, i den klart bästa målning jag sett ett SJ-lok, inklusive dagens varianter av svart, marinblått. Synd att SJ inte vågade göra något så levande och spännande som RC5:an.
Den undre bilden här visar ett RC3-lok 1062, med två blixtar - i mitt tycke lite fantasilöst, blixtarna skulle kanske symbolisera starkströmmen som driver och drar - men vadå, det vet ju alla eller så bryr de sig inte.
Den färgsättning som blev den dominerande, togs i mitten av nittitalet och de oranga loken fasades ut efter hand, tyvärr blev det nya - fortfarande i mina ögon - inte bra, den blå färgen bleknade och ser idag matt och dj-kligt trist ut, utan lyster.
I förrgår åkte jag det marinblå tågsättet till Uppsala, faktiskt riktigt snyggt med en matchande röd rand (åt det blå hållet). Fräscht och långt, långt ifrån det urblekta ljusblå.
Men SJ är SJ och det finns alternativ idag, Hectror Rail är det lysande exemplet, något som förhoppningsvis får SJ att inse betydelsen av grafisk formgivning även på stora plåtschabrak som tåg.

Foto: Olle Q©

Inga kommentarer: